vineri, 12 iulie 2013

Jurnalul unui transmisionist

QSA?
QRV... etc!

  Şi a început! Nu am crezut că mai simt pulsul celui de-al treilea sistem circulator din corpul meu! M-am scuturat de bătrâneţe, am aruncat cât colo bastonul, am trântit pălăria de perete şi am chiuit, simţind cum sângele odinioară kaki îmi zâcneşte din nou în căşti!
  Pe cai... ăăă, pe radiograme, rezerviştii mei! Cap de reţea - Dorel Pietrăreanu!

Povestea celei mai inteligente femei de la Hollywood


  Luaţi loc în fotolii şi serviţi-vă cu un ceai fierbinte! O să vă spun povestea unei femei uimitoare, o poveste pe cât de fascinantă, pe atât de  adevărată!
  Hedwig Eva Maria Kiesler s-a născut în 1913 în Austria, în familia unui bancher respectabil.  La vârsta de 17 ani debutează în teatru, apoi în cinema, în roluri secundare. 
  La 20 de ani, apare într-o peliculă de producţie  cehă, întitulată “Extasy”, într-o scurtă scenă nud, unde aleargă goală prin iarba udă de ploaie după un cal, scăpat din frâu. 

  Episodul “fierbinte” a scandalizat opinia publică, familia, anturajul, astfel că părinţii au hotărât s-o mărite urgent pe Hedwig, pentru a închide gura lumii.  Datorită frumuseţii ei magnetice, pretendenţii nu au întârziat să apară, părinţii făcând, probabil, un casting, iar sorţii au dorit să cadă cu toată greutatea pe Fritz Mendl, un magnat al industriei subterane cu armament, putred de bogat. Sărmanul şi “putredul” Fritz s-a îndrăgostit nebuneşte de tânăra lui soţie, însă nu e greu de dedus că această iubire era perfect unilaterală!  De câteva ori nefericita Hedwig  a încercat să fugă unde o duceau ochii, pentru a scăpa de căsnicia insuportabilă, dar toate tentativele ei de evadare au fost sortite eşecului. După un răstimp, fiind o fată tenace, Hedwig “coace ” un scenariu mai ceva ca în telenovelele mexicane: îşi adoarme camerista cu somnifere, se îmbracă în uniforma ei şi reuşeşte, în sfârşit, să fugă. Nu se opreşte decât în America!
   Bineînţeles  că Hollywoodul  a  primit-o cu braţele deschise, parte datorită frumuseţii ei uluitoare, parte datorită scandalului imens declanşat, care asigura interesul publicului pentru nou-apăruta divă. Totuşi, producătorii i-au recomandat să îşi ia un pseudonim. Aşa a apărut Hedy Lamarr – una dintre cele mai frumoase femei ale Hollywoodului.

  Între timp la urechile ei au ajuns zvonuri cum că fostul soţ  i-ar furniza armament lui Hitler, iar frumoasa austriacă îi ura pe fascişti din tot sufletul.  S-a decis să acţioneze. Cine a spus că o femeie frumoasă nu poate fi şi inteligentă?… Hedwig Eva Maria Kiesler a demonstrat  că afirmaţia de mai sus este una nefondată. Datorită inteligenţei sclipitoare şi a memoriei bune Hedwig a apucat să înveţe câte ceva despre arme în  perioada petrecută alături de soţul ei. În special o fascina principiul de acţiune a sistemelor de orientare a torpilellor şi a rachetelor anti-navă. Hedwig avea câteva idei cu privire la ghidare torpedelor prin radio, pe care dorea să le pună în practică. Dar, când s-a adresat  Consiliului Naţional al Inventatorilor din USA, aceştia nu au luat-o în serios, sugerându-i să vândă mai bine obligaţiuni de război – ce altceva, în opinia lor, putea să mai facă o femeie, care arată aşa cum arăta ea şi vrea să-şi ajute naţiunea?… Furioasă, Hedy a renunţat temporar la idee, apucându-se de vândut obligaţiuni. Ce e uimitor, că a reuşit să adune o sumă inpresionantă de câteva milioane de dolari, deoarece îi oferea câte un sărut fiecărui investitor, care cumpăra obligaţiuni de 25 mii de dolari. Vă puteţi imagina ce coadă era acolo!
   În 1940 viaţa frumoasei actriţe ia o turnură neaşteptată. Ea îl cunoaşte şi se căsătoreşte cu compozitorul avangardist George Antheil, celebru deja pentru orchestra lui, compusă din elici de avion, clopote şi pianole. Pasiunea pentru invenţii este punctul lor comun, aşa că proaspeţii soţi se apucă să experimenteze. În sfârşit, ideile lui Hedwig începeau să se materializeze. În decembrie 1940 cei doi deja depuneau cerere pentru brevet de invenţie. În august 1942 ei obţin brevetul 2.292.387 “Sistem de comunicări secrete”  Invenţia, clasată “Top secret” până în anii 80,  permitea manipularea frecvenţelor radio în baza  aşa numitului “salt în frecvenţă” şi a fost folosită în cel de-al doilea război mondial pentru a evita detectarea ori manipularea torpilelor de către adversari. 


  La începutul anilor 80, fiind desecretizat dosarul, invenţia a început să fie folosită şi în scopuri civile, ea stând la baza tuturor  sistemelor de telecomunicaţii  de azi, bazate pe “saltul în frecvenţă” – telefonia modblă, sistemul Wi-Fi, Bluetooth, etc.


Hedy  Lamarr a murit în 2000, lăsând în urma ei o filmografie impresionantă, alături de actori ca Spencer Tracy, Clark Gable sau Jimmy Stewart, precum şi un şir nu mai puţin impresionant de invenţii. Doar lupta  frumoasei Hedy cu naziştii, ce a dus la apariţia telefoniei mobile de azi, cât  valorează! Concluzie: nu e un lucru tocmai înţelept să provoci o femeie frumoasă şi deşteaptă!
   În loc de încheiere:  data de 9 noiembrie, ziua de naştere a actriţei Hedy Lamarr  este declarată în USA "Ziua Inventatorului".






  Domnule colonel raportez: Cugirul a recepţionat cu "5"!
Şi văd că  doamna de poveste purta "semnul de armă"!

10 comentarii:

  1. Pentru a respecta “adevarul istoric” si pentru nu fi acuzat de… plagiat se cuvine sa fac o necesara si importanta corectura: nu eu am scris povestea! Eu am primit textul in limba engleza de la un prieten din SUA (cu care am lucrat in unele locuri din lumea asta pe unde m-au purtat pasii in viata militara), l-am tradus in limba romana si l-am transmis prietenilor mei transmisionisti. Atit!
    Toate urarile de bine, Dorel Pietrareanu
    PS Un sincer LA MULTI ANI tuturor transmisionistilor cu prilejul Zilei Transmisiunilor!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am onoarea să vă salut, Domnule Colonel! Povestea m-a copleşit prin frumuseţea "transmisionistei", prin splendoarea "uniformelor" sale şi, evident, prin realizările de excepţie!
      După această "reţea de antrenament" vă propun să transmiţeti o circulară prin care să anuntaţi mobilizarea la o reţea multiplă de pinot noir şi fetească grasă acolo, pe Lipscani!
      Mulţumesc pentru urare, LA MULŢI ANI şi Dvs!

      Ștergere
  2. Impresionant...
    Cred ca si acesta poate fi unul din motivele pentru care admir si cochetez cu radiofonia.. pentru inceput doar in CB.. dar cu intentia de a intra in randul radioamatorilor.. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooo, buun! Daca ajungi sa lucrezi in ture, ma ofer voluntar pentru tura de somn! Sau poate asiguri legaturile in retea, atunci, la "conferinta pinot noir"... :)

      Ștergere
  3. Frumoasa poveste.Am citit-o cu interes.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesantă poveste. Îmi amintesc de actriţa aceasta frumoasă, din filmele mai vechi, dar nu am ştiut ce poveste impresionantă are în spate. Numai viaţa ei ar merita un film la Hollywood.
    Înţeleg că este o aniversare a transmisioniştillor? Atunci... La mulţi ani!
    Numai bine tuturor! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesantă şi frumoasă poveste şi... eroina!
      Da, ieri a fost ziua transmisiunilor.
      Mulţumim!
      Doamne-ajută!

      Ștergere
  5. Superb! Am cautat vechile reviste din colectia mamei si am regasit-o pe Hedy. Povestea nu o stiam. Multumesc Vasile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai colectiile mamei?
      Esti cea mai bogata fiinta din lume!
      Dupa cum vezi, povestea chiar nu a fost cunoscuta, pana de curand!
      Cu placere, Mirelun!

      Ștergere